Koirakerhoja on joka lähtöön

Ihmisen suhde koiraan on ollut jo vuosisatoja vahva. Koira ei ole vain lemmikki, vaan se on ystävä ja perheenjäsen ja siihen ollaan valmiita panostamaan paljon. Erilaisia leluja ja tarvikkeita hankitaan koiraa varten aina vain enemmän ja enemmän ja koiran terveydenhuoltoon panostetaan mittavia summia rahaa. Usein jo seurakoirakin on vakuutettu, näyttely- ja työkoirista puhumattakaan, ja monesti vakuutukset voivat olla kattavampia kuin isännän tai emännän omat henkilövakuutukset.

Koirakerhot alkoivat yleistymään 1970-luvulla, jolloin koirasta alkoi yhä enemmän tulla muutakin kuin nelijalkainen vahti, joka piti tunkeilijat loitolla tai eräapuri, joka metsällä nouti pyydetyt linnut tai jänikset. Nykyään koirakerhoja on lähes joka kunnassa ja niiden suosio on pysynyt vakaana.

Monenlaisia koirakerhoja

Erilaisia koirakerhoja on paljon ja niiden teemat vaihtelevat. Joku kerho on keskittynyt johonkin tiettyyn rotuun, toinen taas tietyn lajin harrastamiseen koiran kanssa. Eri vuosikymmeninä erilaiset kerhot ovat trendeinä: milloin pinnalla on agility, milloin käytöskoulu tai jäljestys. Koiraa voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen ja siksi kerhoja on joka lähtöön.

Kerhot järjestävät paitsi harjoituksia, niin myös kokeita. Jäljestämistä harjoitellaan aktiivisesti ja kokeilla haetaan koiralle osaamispisteitä ja kokeissa pärjänneen koiran arvo nousee. Menestyneellä koiralla halutaan teettää pentueita, jotta samoja ominaisuuksia voidaan jalostaa eteenpäin.

Koiran aisteja voidaan hyödyntää

Koiran hajuaisti on niin paljon vahvempi kuin ihmisen, ja näyttelyitä lukuunottamatta koiran muita harrastuslajeja voidaan käyttää hyötykäyttöön. Esimerkiksi juuri jäljestämisellä voidaan etsiä maastosta kadonneita henkilöitä, loukkaantuneita, opettaa koira tunnistamaan rakennuksista hometta tai ihmisestä sairauksia. Jäljestämiseen on omat harrastajaryhmänsä ja koirakerhonsa sekä näyttökokeet. Niissä menestyminen takaa sen, että koiraa voidaan käyttää hyötykäyttöön erilaisissa tehtävissä.

Tuoreimpina uutisina ovat olleet sankarikoiran nimikkeen saaneet koronakoirat Helsinki-Vantaan lentokentällä. Koirat tunnistivat koronapositiivisia henkilöitä jopa luotettavammin kuin yksikään tällä hetkellä markkinoilla oleva laboratoriotesti.

Koiraa on käytetty myös huumeiden etsintään matkalaukuista, autoista, asunnoista ja maastosta. Korona ei suinkaan ole ainoa sairaus, jonka koira haistaa ihmisestä, vaan koira on monesti tunnistanut syövän emännästään tai isännästään aiemmin kuin kukaan on osannut sitä epäilläkään. Tämä on mahdollistanut hoitojen aloittamisen ajoissa.