Monilla kerhoilla on useita lajeja, joita harrastaa

Erilaisia koirakerhoja on moneen lähtöön. Jotkut kerhoista on keskittyneet vain yhteen lajiin, toisilla taas on monenlaista harrastustoimintaa. Harastaminen ei jää vain pelkästään harrastustasolle ja kivaan yhdessä oloon vaan eri lajien parissa myös kilpaillaan ahkerasti. Erilaisilla harrastusmuodoilla on myös omat liittonsa, joista löytyy yksiselitteisesti kaikki lajiin liittyvät säännöt, jos haluaa kilpailla koiransa kanssa.

Agility

Agilityä on Suomessa harrastettu jo 1986 lähtien ja Suomi on pärjännyt kansainvälisissäkin kisoissa hyvin. Lajissa ohjaaja ohjaa koiraa suorittamaan radalla olevia esteitä äänellään ja eleillään. Parhaimmillaan laji on koiran ja ohjaajan saumatonta yhteistyötä.

TOKO

TOKO on koirien tottelevaisuuskoe, joka on muodostunut suosituksi harrastukseksi. Se osoittaa, että koira on hyvin omistajansa hallinnassa. TOKO koulutus on portti moneen muuhun koiraharrastukseen ja tottelevaisuuden tasot mitataan kokeilla.

Jäljestäminen

Jäljestäminen on erittäin tärkeää esimerkiksi haavoittuneen ihmisen löytämiseksi. Se ei ole pelkästään pelastustyötä vaan se voi olla mielekäs harrastus niin koiralle kuin omistajalleenkin. Jäljestämisessä ei ole mitään koko tai rotumääritelmiä ja jäljestämisen tasoa mitataan erilaisilla kokeilla.

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoira asuu tavallisessa perheessä ja se kutsutaan tarvittaessa viranomaisen apuun, kun ihminen on esimerkiksi kadonnut tai jos vaikka rakennus on sortunut. Harrastus vaatii aktiivista harjoittelua ja perustuu jäljestämiseen ja koiran kokoa ja rotua ei ole tässä määritelty

Palveluskoiratoiminta

Koiran ominaisuuksista on huomattu olevan paljon hyötyä arkisissa asioissa ja parhaimmillaan koira voi ilmoittaa sairaskohtauksestakin. Tällainen toiminta vaatii todella tarkkaa ja pitkäjänteistä kouluttamista ja se ei onnistu ilman osaavaa ohjaajaa. Palveluskoiriksi valikoituu usein labradorinnoutaja, rauhallisen ja ihmisystävällisen luonteensa takia. Palveluskoirilla on monia erilaisia kokeita, jotka määrittelevät mihin tehtäviin koira parhaiten sopii.

Etsijäkoiratoiminta

Etsijäkoiratoiminta perustuu hajujäljestämiseen ja on pitkälle samanlaista kuin jäljestäminen. Etsijäkoiratoiminta voi olla pelkästään kiva harrastus, jolla aktivoidaan koiraa tai se voi olla koiralle jopa työ. Esimerkiksi huumekoirien koulutus pohjautuu hajun jäljestämiseen ja tunnistamiseen. Samoin homekoirien koulutus pohjautuu hajutunnistukseen. Eikä pidä unohtaa koiria, jotka tunnistavat esimerkiksi syöpää tai koronaa ihmisestä nuuhkimalla ja koiran hajuaisti on jopa luotettavampi kuin laboratoriokokeet.