Valjakkotoiminta ei ole vain talvilaji

Koiran kanssa on helppo harrastaa ja lajeja on varmasti ihan joka lähtöön. Valjakkoajaminen vaatii jo useamman koiran hankintaa ja vähintään keskikokoista koiraa. Yhden koiran kanssa voi harrastaa myös valjakkoa, mutta tällöin vedettävän taakan painoon pitää kiinnittää huomiota, ettei se rasita liikaa koiraa ja aiheuta vammoja ja kipuja.

Koiran rotu yleensä on husky, laika, samojedi tai muu arktinen ja alkukantainen rotu. Tälläiset rodut tarvitsevat paljon liikuntaa ja valjakkotyöskentely on mitä oivallisinta siihen. Koiran rotua ei ole kuitenkaan määritetty, joten myös sekarotuinen koira voi olla hyvin valjakkokoira. Ja vuonna 2013 Valjakkokoirien maailmanmestari oli nimenomaan sekarotuinen koira.

Valjakkotoiminta kiinnostaa yhä enemmän

Pohjoisen huskysafaritoiminta turisteille on saanut ihmiset innostumaan enemmänkin valjakkotoiminnasta. Sitä voi harrastaa ihan hupimielessä kivana harrastuksena tai siinä voi kilpailla. Kilpailuja järjestetään niin kansallisella tasolla kuin kansainvälisestikin. Suomessa on aika hyvät olosuhteet valjakkotoimintaan, kun lunta tulee aina jossakin vaiheessa vuotta.

Valjakkotoimintaa voi harrastaa joko valjakkoajona tai valjakkohiihtona. Valjakkohiihdossa on kolme eri tyyliä. Valjakkohiihto eli pulkkahiihto lienee niistä tutuin. Koirahiihto sitten taas on laji, jossa koira vetää edellä ja hiihtäjä perässä. Yhdistetty on näiden kahden yhdistelmä. Kilpailutoimintaa järjestetään jokaisessa lajissa ympäri Suomen.

Valajkkotoiminta ei ole vain talvilaji

Koiravaljakkotoiminta ei rajoitu vain talveen, vaan kesällä on myös toimintaa. Luonnollisesti lajeja joudutaan tällöin kehittämään sulalle maalle sopiviksi, sillä reen vetäminen kuivalla soratiellä olisi raskasta. Sulan maan lajeja ovat koirajuoksu, koirapyöräily ja kärryajo. Suomessa sulan maan lajit ovat jo saavuttaneet samanlaisen suosion talvilajien kanssa.

Koirajuoksussa koira toimii ihmiselle vetoapuna ja tässä lajissa ei ole koiran rotua määritetty mitenkään. Mikä tahansa koirarotu pystyy juoksemaan vähintään yhtä kovaa kuin ihminen.

Koirapyöräilyssä koira juoksee pyörän edellä, ja kovimmat valjakot yltävät jopa yli 40 km/h vauhtiin. Keskiarvo on 33–36 km/h ja tämä vaatii koiralta jo kestävyyttä ja myös vetokokemusta. Tottumaton koira saattaa aiheuttaa vaaratilanteen omistajalleen pyörää vetäessään.

Kärryajo on kuin rekiajoa, mutta laji on jopa vaarallinen. Siinä missä reki saadaan pysähtymään ankkureilla, niin kärryvaljakko ei pysähdykään noin vain. Tämä ei missään tapauksessa olekaan aloittelijan laji.