Koiran kouluttaminen on tärkeää

Koiran koulutus on tärkeää sen koosta riippumatta ja koulutus aloitetaan jo pentuna. Kouluttamaton koira on arvaamaton eikä ollenkaan emäntänsä tai isäntänsä hallinnassa, mikä voi aiheuttaa paljon vaaratilanteita. Mitä varhemmin koulutuksen aloittaa, sitä parempia tuloksia saadaan aikaan.

Koulutus alkaa jo ihan siitä, kun koira opetetaan sisäsiistiksi sanomalehtien avulla. Sen jälkeen opetetaan koiralle peruskäskyjä, kuten “istu” ja “odota”. Harvalla meistä on kuitenkaan niin laajaa kokemusta koiran kouluttamisesta, että täysin salonkikelpoista koiraa saataisiin koulutettua omin opein. Silloin koirakoulut ja käytöskurssit ovat paikallaan.

Miksi koulutus on tärkeää?

On muistettava, että koira polveutuu sudesta ja on eläin. Koiran alkukantaiset vaistot ovat aina olemassa taustalla. Vaikka koiran rotu olisi jalostettu miten ihmisystävälliseksi ja leppoisaksi luonteeksi tahansa, koira on aina pohjimmiltaan peto koosta riippumatta. Koiran sosiaalinen käytös niin ihmisiä kuin muita koiria kohtaan on todella tärkeää saada hallintaan, sillä jotkut koirarodut voivat olla emäntäänsä tai isäntäänsä kohtaan erittäin suojelevia ja näitä puolustaessaan agressiivisia.

Kursseja pennusta lähtien

Kursseja on moneen lähtöön ja ellei itsellä ole aiempaa kokemusta koiran kouluttamisesta, niin on hyvä aloittaa jo pentukoulutusta. Tällöin koira oppii samalla sosiaaliseksi muita koiria kohtaan, mikä muuten voi jäädä vajaaksi ellei perheessä tai lähipiirissä ole juuri muita koiria. Kun peruskoulutus on koiralla hyvin hallinnassa, muita koulutuksia voi miettiä sen jälkeen koiran kiinnostusten, taipumusten ja ominaisuuksien mukaan.

Jos koiralla on vahva riistavietti, kannattaa sitä hyödyntää jatkossa koulutuksessa. Ellei lähipiiristä löydy metsästysintoista kaveria, niin jäljestys, raunioetsintä ja muut hakuun ja etsintään liittyvät koulutukset ovat mielekkäitä koiralle. Jos koira taas on erittäin miellyttämisenhaluinen ja innokas tekemään temppuja, niin agility ja sirkustemppuilu voivat olla koiralle parempi ja mielekkäämpi juttu. Joten harrastuskin on hyvä valita koiraa kuunnellen.

Käytöshäiriöt

Kun puhutaan käytöshäiriöisestä koirasta, taustalla on aina joku syy. Useimmiten syy on siinä hihnan toisessa päässä olevassa ihmisessä ja vain harva koira on loppujen lopuksi päästään sekaisin. Koira peilaa aina omistajansa käytöstä ja jos omistaja on hätääntyvää tyyppiä, niin koira huomaa sen ja reagoi puolustamalla. Paljon liikuntaa vaativilla roduilla voi häiriöiden syy olla niinkin yksinkertainen kuin liian vähäinen liikunta.