Kuinka pitkälle näyttelyt voivat viedä?

Tänä vuonna 2020 on jouduttu koiranäyttelyjäkin rajoittamaan vallitsevan pandemiatilanteen takia. Kaikkia näyttelyjä ei silti ole jouduttu perumaan, vaan erityisjärjestelyin on voitu taata turvalliset näyttelyt myös poikkeuksellisina aikoina. Elokuun puolesta välistä lähtien on näyttelyjä voitu taas järjestää, mutta osa kerhoista on päättänyt perua näyttelyt, vaikka tilanne sen sallisikin. ShowLink on listannut kaikki tämän vuoden näyttelyt, joita on voitu pitää.

Ensi vuoden näyttelyjä on jo tiedossa

Kennelliitto listaa kaikki KR/KV/NORD-näyttelyt, jotka heillä on tiedossa jo ensi vuodelle. Näyttelyt löytyvät tapahtumakalenterista, joka päivittyy sitä mukaa, kun seurat ja kerhot ilmoittavat näyttelyistä. Ensimmäiset näyttelyt järjestetään jo maaliskuun alussa ja niitä on tiedossa koko vuodelle.

Mikä KR/KV/NORD

KR/KV/NORD lyhenne ei koiranäyttelyistä kiinnostuneelle aloittelijalle ihan noin vain aukene ja siksi onkin aiheellista avata hieman, mitä se tarkoittaa. KR on kaikki Suomessa hyväksyttyjen rotujen näyttely, KV on kansainvälinen näyttely ja NORD on pohjoismainen näyttely.

Lisäksi järjestetään vielä erilaisia ryhmänäyttelyjä, ja kerran vuodessa järjestetään Voittaja-koiranäyttely, jossa jokaisen rodun paras uros ja narttu palkitaan Voittaja-koira-tittelillä. On olemassa myös Pohjoismaiden Voittaja-koiranäyttely. Voittajakoira palkitaan PMV- ja PMJV-titteleillä riippuen koiran iästä. Näyttely järjestetään vuorovuosittain Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Näyttelytoimintaa ei tarvitse jättää vain Pohjoismaiden titteleihin, vaan myös Maailman Voittaja-koiraa etsitään vuosittain. Suomi on isännöinyt Maailman Voittaja-koiranäyttelyä vuosina 1998 ja 2014.

Näyttelytoimintaa voi jatkaa hyivnkin pitkälle ja kolmen kotimaisen sertifikaatin (SERT) jälkeen koira voidaan palkita Muotovaliotittelillä, joka nostaa koiran jalostusarvoa merkittävästi. Kansainvälisellä tasolla on myös mahdollista samalla tavalla kerätä sertifikaatteja ja saada koiralle kansainvälinen muotovaliotitteli (C.I.B).

Jos oikein haluaa panostaa näyttelytoimintaan, niin kansainvälisiä voittoja voi kerätä useammasta maasta – ja vähintään kolmesta eri maasta saadut voitot tuovat CACIB-arvonimen koiran rekisteriin. Tällöin voidaan puhua jo jalostustoiminnassa koirarodun kuninkaasta tai kuningattaresta ja tällaisen koiran käyttäminen jalostuksessa on haluttua, mutta kumppani etsitään erittäin tarkkaan ja välttämättä samasta maasta ei löydy sopivaa kumppania koiralle. Tällöin jalostusmatkakin voi olla tuhansia kilometrejä pitkä ja suuntautua maapallon toiselle puolelle.